Een beeld zegt meer dan 1000 woorden...
maar gebruik dan vooral ook het juiste beeld voor de juiste toepassing!

Wanneer je niet dagelijks geconfronteerd bent met de complexiteit van digitale beelden, lijkt het allemaal veel simpeler dan het soms is. Je trekt een foto, en je fototoestel doet alles voor je. Simpel toch? Maar de wereld van digitale beelden is een grote wereld. Er zijn veel mogelijkheden, veel factoren om rekening mee te houden. Hierbij een overzicht van enkele belangrijke termen en verschillen.

RGB vs CMYK?

Wanneer een beeld kleuren bevat is het belangrijk dat je weet welke kleuren het beeld bevat. We maken hierbij een onderscheid tussen RGB kleuren en CMYK kleuren.

We spreken over RGB kleur in een digitale context; RGB is een additief kleurensysteem, dat gebruikt maakt van drie primaire kleuren: Rood, groen en blauw. Omdat een scherm een lichtbron is, start we hier eigenlijk altijd zwart (geen kleur/geen licht) en moet je kleuren toevoegen. Wanneer je alles maximaal zou open zetten, eindig je op wit.

We spreken over CMYK in een printcontext; CMYK is een subtractief kleurensysteem, dat gebruikt maakt van vier basiskleuren: Cyaan, Magenta, Yellow en de Keycolor zwart. Een printer begint eigenlijk altijd van een wit blad papier, en we bouwen kleuren op door een mengeling te maken van die vier basiskleuren.

(Ter info: we spreken van een subtractief systeem wanneer er begonnen wordt met wit en daar primaire kleuren vanaf gehaald worden. Dit is het tegengestelde proces van de additieve kleurmenging, waarbij licht van verschillende kleuren gemengd wordt. Daar beginnen we zonder licht (zwart), en tellen licht met bepaalde kleuren bij op.)

Het is belangrijk om een het juiste kleurensysteem te gebruiken voor de juiste doeleinden. Indien je dat niet doet, zal er nog een converstie moeten plaaatsvinden, en naargelang waar die converstie plaatsvind kan het resultaat heel schokkende gevolgen hebben waardoor de kleuren niet meer zijn wat ze zouden moeten zijn. Wanneer je dus een beeld énkel digitaal wil gebruiken is het belangrijk dat je dit beeld ook omzet naar de RGB kleuren, en omgekeerd wanneer je iets wil printen/drukken is het belangrijk om beelden aan te leveren in CMYK.

RASTER vs VECTOR?

In de digitale beeldenwereld spreken we ook doorgaans van 2 verschillende types beelden. Een beeld is ofwel een rasterbeeld, ofwel een vectorbeeld.

We spreken over een rasterbeeld wanneer het beeld is opgebouwt uit individuele pixels in een raster. Kortom, elke foto die je trekt met een fototoestel of smartphone is een reeks individuele pixels in een bepaalde kleur die samen een beeld opbouwen. Hoe meer pixels in je beeld, echter, hoe méér detail je beeld zal hebben. (Dat is waarom het belangrijk is dat je weet hoeveel 'megapixels' je fotocamera is.) Het probleem met rasterbeelden is dat wanneer je ze wil groter maken, je elke afzonderlijke pixel groter maakt, waardoor het detail in je foto verloren gaat. Je krijgt dan een 'gepixelt' effect waarbij dat je na een tijd de individuele pixels van elkaar kan onderscheiden.

We spreken over een vectorbeeld wanneer het is opgebouwt uit een reeks eenvoudige meetkundige objecten, zoals punten, lijnen, krommen, polygonen e.d. Gezien deze meetkundige elementen met elkaar verbonden zijn met mathematisch formules kan dit beeld oneindig geschaald worden, zowel kleiner als groter. Dit formaat is ideaal voor iconen en logo's, maar uiteraard dan niet meer voor foto's.

 


Bericht gepubliceerd op
10/03/2019 - 13:45

Tips & Tricks

Met deze Tips & Tricks wil het team van Crossmark, communicatiebureau en website bouwers uit Bonheiden, jullie enkele interessante weetjes meegeven. Wil je meer weten, dan kan je het team steeds vrijblijvend contacteren voor antwoorden op al je vragen.

Contacteer ons